Gravsteder er ikke det første, man tænker på, når døden indtræffer i familien, og man midt i sorgen skal stå for planlægningen af en begravelse. Men faktisk er der flere ting i forbindelse med selve graven, som er meget vigtige at få styr på, når du planlægger. Hvor findes der gravsteder i Danmark, hvad koster de og hvad med vedligehold? Læs om disse ting, og om hvordan gravstedet bliver det sted, man mindes den, man skal sige farvel til.
Når kisten eller urnen er placeret under jorden er der kun gravpladsen og mindestenen tilbage til at mides afdøde. Gravstedet er det sted, hvor man som familie eller venner kan mødes eller alene mindes afdøde, sørge eller bede en stille bøn, det er den nærmeste kontakt fra pårørende til afdøde og derfor meget betydningsfuld.
Oftest pynter man gravstedet med en fin mindesten og blomster i starten, senere som tiden går, kan det være man ved særlige begivenheder, fødselsdag og dødsdag, pynter graven med lys eller blomster, dette er fuldt tilladt. Gravstedet er meget vigtigt og også derfor, er det en meget god ide, at vælge den rigtige tekst til mindesmærket, og de pågældende regler for et gravsted. Artiklen her vil være vejledende i valget af den rigtige tekst til gravpladsen, samt de forskellige regler der er på området.
- Tekst til mindesten
- Priser på gravsteder
- Nedlæggelse af gravsteder
Tekst til mindesten
Der findes utrolig mange forskellige tekster, som man kan bruge til en mindesten, nogle er meget brugte, mens andre kan være mere eller mindre personlige. Ønsker man en mere personlig tekst, til at stå på gravstedet, kan man vælge et bestemt citat, som man forbandt med afdøde, et vers af afdødes yndlingssang eller et vers, der kunne sige noget om måden, hvorpå afdøde levede sit liv. Sådanne tekster vil være personlige, måske ville ikke alle kunne forstå valget, men også derfor er valget personligt, da det er de nære og pårørende der forstår citatet og ved hvad det hentyder til eller omhandler.
Er man mere til et neutralt eller klassisk begravelsesvers eller tekst, er der nogle meget oplagte at vælge. Mange af disse nedenstående vers er meget brugte, men ikke mindre betydningsfulde, de er nemlig fyldt med symbolik, betydning og ikke mindst kærlighed.
Mere neutrale men smukke tekster:
- Tak for alt
- Dybt savnet
- Mindet lever
- Elsket for evigt
- Elsket og savnet
- Altid i vore tanker
- Højt elsket – dybt savnet
- Hvil i fred
- Højt elsket, dybt savnet
- Altid elsket, aldrig glemt
- Altid i vore hjerter
- I hjertet gemt, men aldrig glemt
- Gemt i vore hjerter
- Et hjerte af guld
- Elsket i livet, savnet i døden
- Livet går, minderne består
- Mindes med kærlighed
- Et sidste farvel
- Et kærligt farvel
- Æret være dit minde
Priser på gravsteder
Et gravsted er ikke helt billigt og kommer udenfor prisen for kiste/urne, blomster, bedemand osv. Disse priser gælder for medlemmer af folkekirken. Et gravsted for en urne på de ukendtes grav koster i gennemsnit omkring 2.500 kr., mens en traditionel gravplads til en urne koster omkring 5.400 kr. Det dyreste valg er dog et gravsted til en kiste til omkring 8.400 kr. – alt inkl. gravearbejde men uden vedligeholdelse, dette kommer eksklusivt oven i prisen. Andre regler gælder dog, hvis man ikke var medlem af folkekirken, her bliver det noget dyrere. Prisen for et gravsted til en urne i de ukendtes grav vil da være omkring 4.000 kr., mens en traditionel gravplads for en urne vil koste omkring 8.000 kr. Her er det dyreste dog stadig gravstedet til kisten, som vil koste omkring 17.400 kr. – alt er stadig inkl. gravearbejde men uden vedligeholdelse, som kommer oveni prisen.
Priserne kan dog være varierende afhængig af den lokale kirkegård og prisniveauet der.
Nedlæggelse af gravsteder
I Danmark er det muligt at nedlægge, eller sløjfe som det kaldes, en grav efter fredningsperioden, som normalt er på 10-30 år, afhængig af begravelsesformen. Det er ejeren af gravstedet der er ansvarlig for at få betalt lejeafgiften og betales gravstedet ikke, sløjfes det. Ligeledes kan man betale de antal år man ønsker at beholde gravstedet. Vælger man at sløjfe en grav, hvis ikke kirken gør det for udeblevet betaling af lejeafgift, må ejeren vælge hvad der skal ske med gravstenen. Enten kan den afhentes af ejeren selv, ellers bestemmer kirken, om den skal destrueres eller gemmes. Sten med stor historisk vigtighed, specielle navne, titler eller tekster samt kunstnerisk specielle sten, gemmes oftest. Det er op til menighedsrådet at bestemme hvilke sten der er bevaringsværdige.