Billig begravelse på en god måde

Billig begravelse lyder ikke pænt, men faktisk bliver en begravelse ikke nødvendigvis dårligere af, ikke at have kostet så mange penge. Oftest er resultatet  meget personligt og præcis ligeså værdigt.

Når det sker, at en nær person afgår ved døden, står de efterladte altid tilbage med savnet til afdøde samt den foreliggende begravelse. De fleste pårørende ønsker en flot og ærværdig afsked med afdøde, men skal samtidig tænke på den økonomiske del af en sådan affære. En begravelse kan nemlig hurtigt blive utrolig dyr og det er her de pårørende, som vil komme til at stå med udgiften, ikke hermed sagt, at man ikke kan lave en meget æstetisk og smuk begravelse for færre penge – for det kan man! Man kan godt føle, at den afdøde fortjener det bedste af det bedste, men husk altid, at det ikke er det materielle, der skaber den gode, rørende begravelse. Denne artikel skal ses som en guide fuld af gode råd til, hvordan du kan afvikle en god, smuk men samtidig billig begravelse.
Vi belyser de følgende emner.

Billig begravelse

  • Hvad koster en billig begravelse
  • ”Gør det selv” giver en personlig, billig begravelse
  • Find billig begravelse online.
  • Medlem / ikke-medlem af folkekirken

 

Hvad koster en billig begravelse?

En begravelse kan ofte blive dyr og generelt i Danmark, er prisen for en almindelig begravelse med bedemand, blomster og gravsten på omkring 23.000 kr. Denne pris er som sagt kun gennemsnitlig og kan i mange tilfælde hurtigt løbe op ved andre valg af kister, blomster, antal kørte km. Med rustvogn osv. 23.000 kroner er mange penge for de fleste mennesker og nogle af os, har dem ganske enkelt ikke.

Det anbefales derfor pårørende at få en god og konkret snak med bedemanden, inden forløbet går rigtigt i gang, om pris og forventninger, så man ikke sidder tilbage med en ordentlig regning efter begravelsen er overstået. Hvis du har mod på det, så gå gerne ind i en forhandling om prisen. Ærlighed kan være et godt afsæt til dette. Læg kortene på bordet, sig pengene er små og hør, hvad bedemanden siger. Den erfarne bedemand ved godt, at for mange er udgiften til afvikling af begravelse stor og ubehagelig, og han ser ikke ned på dig, fordi du beder om en lavere pris.

Her er videre en guide til, hvordan du selv kan gøre begravelsen smuk og billig.

 

“Gør det selv” giver en personlig, billig begravelse.”

En begravelse består af rigtig mange små praktiske dele, som skal spille smukt sammen og til sidst ende med at gå op i en højere enhed på selve begravelsesdagen. Alle disse små dele er faktisk muligt at klare helt selv, hvis man dog har overskuddet og lysten, til at gøre det selv og derved lave en billig begravelse, som måske i tilgift er mere personlig og vedkommende, fordi tingene er lavet af de efterladte selv. Der er mange penge at spare, og forløbet kan være en del af sorgprocessen, hvor familien alle hjælper til.

Byg kisten eller urnen selv. Det er faktisk helt lovligt og tilladt, selv at bygge afdødes kiste eller urne, der er dog nogle enkelte krav, som skal overholdes. Vælger man selv at bygge kiste/urne er det vigtigt at overholde målene for en kistens minimus- og maksimum størrelse, samt en urnes rumfang, som er på 5-6 L. læs yderligere om mål og krav for kister via dette link: http://www.dkl.dk/deklaration.pdf. Gennemsnitligt koster det 1.400 kr. at bygge sin egen kiste, hvorimod priserne for kister hos specialbutikker ligger fra omkring 2.995 kr. for de billigste. Er man god med træ og værktøj, er det bestemt en smuk ting at have lavet selv.

Blomster og gravsten er det næste og noget af det der er med til at gøre begravelsen smuk og mindeværdig. Mange køber dyre buketter eller blomster til kisten, men faktisk må man meget gerne lave sine egne buketter og pynte kisten med. Derved sparer du penge fra en blomsterhandler og kan selv blomster – måske blomster fra afdødes have, fødested, afdødes yndlingsblomster eller noget andet symbolsk, som du synes kan være med til at gøre afskeden værdig og smuk. Gravstenen, som er et foreviget minde og den ting, der symboliserer afdøde efter begravelsen, kan fås i mange forskellige varianter og dermed også priser. Det er muligt for den enkelte, at vælge frit og man har dermed også muligheden for at have prisen med i sit valg.

billig begravelse 2

Find billig begravelse online

Man kommer ikke uden om, at den helt store udgift ved en begavelse er bedemanden, men dette kan man faktisk vælge at spare væk og derved ovetage de fleste praktiske opgaver, som bedemanden ellers ville have varetaget. Her er det muligt at søge hjælp over nettet. Flere steder tilbydes onlinehjælp og flere steder kan man få en nem løsning på de praktiske opgaver, som dødsafmeldelse eller hjælp til testamentet, ved at bruge nettet. Denne mulighed findes, da online-udbydere tit er samlede i fællesskaber eller kæder og derved kan gøre det billigere end den lokale bedemand. Prisforskellene er meget store fra den gennemsnitlige lokale bedemand til de online bedemandstjenester, man finder på nettet, og det er derved muligt at tilrettelægge en ganske billig begravelse. Men kan man bare sådan spare bedemanden væk, fristes du måske til at spørge? Svaret må være, at det kommer an på dig. For rigtig mange, er bedemanden en helt uvurderlig støtte i sorgprocessen såvel planlægningen og afviklingen af begravelsen. Uden bedemanden står man helt alene, for selvom der findes gode hjemmesider, der kan gøre det ud for de ting, bedemanden udfører, så kan de ikke erstatte de snakke og den tryghed, bedemanden for mange bidrager med. Det er helt igennem noget med mavefornemmelsen, som den enkelte må afgøre med sig selv.

 

Billig begravelse ved medlemskab af Folkekirken

Efterladte står tilbage med en betydeligt større udgift, hvis afdøde ikke har været medlem af folkekirken og ønskes at blive begravet på kirkegården. Førhen har man set mere eller mindre stort på, om afdøde havde været medlem af folkekirken, men sådan er det ikke længere og det efterlader et større hul i budgettet hos de efterladte. I dag er prisforskellene faktisk så store, at det generelt er 12.000-17.000 kr. dyrere ikke at være medlem af folkekirken, hvis man vil bisættes i en kirke og begraves på kirkegården. Er en ven eller et familiemedlem ved at gå bort, kan man derfor tale om indmeldelse i folkekirken, hvis vedkommende ellers ønsker en kristen begravelse. Desværre kan den slags være meget svært at tale om, hvilket vi fuldt og helt forstår.

Vi håber, du har fundet ovenstående tekst nyttig og hjælpsom. Skriv endelig til os, hvis du har spørgsmål, du ikke synes, vi belyser ordentligt, eller hvis du selv har erfaringer med afvikle en billig begravelse.

Skriv et svar