Sange til begravelse

At vælge sange til begravelse kan være rigtig svært, men her får du en masse gode råd og tips til, hvordan du klarer udvælgelsen. Husk, at denne guide er handler om sange til begravelse, og IKKE salmer.

Det er en naturlig del af en begravelse, at synge et par vers. Ofte vælges der mellem salmerne i den danske salmebog, men med tiden er det blevet mere moderne at vælge sange vi ikke normalt tænker ind i en kirkelig sammenhæng. Valget af sange ved en begravelse er ofte knyttet til den afdødes livsførelse og sange der afspejler den afdødes liv eller musiksmag er blevet mere populære. Der er i disse år også en klar tendens til, at folk vælger internationale, moderne sange. Denne artikel har til formål at gøre det mere overskueligt for de pårørende at vælge sange til begravelse. Husk dog, at præsten skal godkende sangvalget, og at han faktisk blankt kan afvise, at andet end salmer synges til begravelsen. Læs om det og alt det andet, du skal vide lige her!

Alt du bør vide om valg sange til begravelse

  • Det personlige sangvalg – sangen der mindes den afdøde Sange til begravelse
  • Det mangfoldige sangvalg – alle kan synge med
  • Top 10 mest populære sange til begravelse
  • Procedure for valg af sange til begravelse

 

Det personlige sangvalg – sangen der mindes den afdøde

Ofte er der mange følelser forbundet med sangvalget ved en begravelse. Sangene får afskeden og de pårørendes følelser til at gå op i en smuk enhed, som man vil mindes. Det er også en god måde, at få afløb for sine følelser på, når en sang er valgt helt rigtigt og synges til en begravelse. Nogle gange har den afdøde ønsket bestemte sange eller salmer til sin begravelse og det er normalt, at man vælger disse, hvis der altså er ytret ønsker. Har afdøde ikke givet udtryk for nogle konkrete sange er det dog muligt for de efterladte at vælge sangene.

En af grundene til, at popsange eller lignende er blevet så populære ved begravelser skyldes flere ting. Først og fremmest kan valget af salmer være vanskeligt, fordi mange mennesker ikke kender særlig mange salmer og samtidig findes der også de, som tænker, at salmer er lidt støvede og får det hele til at blive lidt for formelt. En anden årsag til sangenes indtog skal findes i den faldende religiøse interesse for folkekirken. Ofte tænker pårørende, at en moderne sang siger mere om den afdøde end en kirkelig salme, der ofte mest fokuserer p gud og himlen. De forskellige sange kan i deres udtryk og budskab nemlig sige noget mere personligt om det liv, afdøde har levet, eks. Rap-sange, rock-sange eller andet. Der er samtidig mulighed for at vælge noget af det musik, som afdøde har sat pris på i sin hverdag. Altså kan valget af sange frem for salmer give et mere personligt udtryk og det er der mange der foretrækker.

 

Det mangfoldige valg – alle kan synge med

Det er meget vigtigt, at man ærer afdødes ønsker, men har vedkommende ikke ytret ønske om en sang, eller du bare synes, der skal være plads til en ekstra sang i programmmet, er det godt at foretage det mangfoldige valg. Når salmer synges i kirken, foregår det ofte med forholdsvis svage, usikre stemmer. Dette skyldes, at mange salmer er ukendte for de fleste. Når du vælger en sang, alle kender, som samtidig passer godt til lejligheden, kan det til gengæld også høres udenfor kirkens mure. En sang alle kan synge med på, understreger således, at afskeden til den afdøde er fælles blandt de fremmødte, og at alle står sammen i at sige farvel.

En sang alle kender giver de tilstedeværende mulighed for, at kunne synge med på noget de kender. Man kan altså samle familien over en sang, som de fleste kan synge med på og måske gøre begravelsen mere nærværende og mindeværdig gennem dette valg.

 

Top 10 over de mest populære sange til begravelse

Da det er blevet mere moderne og der kan ses en direkte tendens i valget af popsange og andre til begravelse, har The Co-operative Funeralcare lavet en liste over de mest brugte begravelsessange i England. En liste der udmærket kan sammenlignes med valgene i Danmark, da tendensen også her i stigende grad er sange med engelsk tekst.

1. My Way – Frank Sinatra
2. Time To Say Goodbye – Sarah Brightman/Andrea Bocelli
3. Wind Beneath My Wings – Bette Midler
4. Over the Rainbow – Eva Cassidy
5. Angels – Robbie Williams
6. You Raise Me Up – Westlife
7. You’ll Never Walk Alone – Gerry & the Pacemakers
8. We’ll Meet Again – Vera Lynn
9. My Heart Will Go On – Celine Dion
10. Unforgettable – Nat King Cole

sange til begravelse 2Danske sange til begravelse

Der er dog en klar dansk favorit når det gælder sange ved en begravelse. En sang der er hyppigt brugt, som vækker følelserne hos de fleste tilstedeværende og samtidig er utrolig smuk at slutte en begravelse af med. Kim Larsens, ”Om lidt bli’r her stille”, er den absolut mest spillede danske begravelsessang. Valget af sange er dog helt frit og åbent og man kan drøfte alle muligheder med sin præst inden begravelsen. Forslag til andre gode danske sange til begravelse, kunne være:

Min Engel, Rasmus Seebach.

Kald det kærlighed, Lars Lilholt.

Right next to the right one, Tim Christensen.

Ridder Lykke, Rocazino.

Papirsklip, Kim Larsen.

I Danmark er jeg født, HC. Andersen

Blæsten går frisk over Limfjordens vande.

Man må også gerne spille musik i kirken og f.eks ledsage sangene af instrumenter. Det samme gælder dog her, at det skal drøftes med præsten, inden noget kan vedtages – og præsten kan altså sige nej!

 

Procedure for valg af sange til begravelse.

Forud for valget af sange til begravelse, skal man have en samtale med præsten. Under samtalen fremlægger man sine ønsker og drøfter det med præsten der skal stå for begravelsen. Nogle præster tillader stor forskellighed i valget af sange, mens andre har klare regler om, at der ikke skal vælges sange udover den danske salmebog. Det er desværre helt op til den enkelte præst at bestemme dette, og han kan med retten på sin side, sagtens nægte de sange, afdøde eller du har ønsket. Det er derfor meget vigtigt, at du får taget denne snak med præsten, så du kan få afgjort, hvor han står ift. dine ønsker. Er han helt umedgørlig, og du synes, sangene skal med, kan du overveje at få ceremonien udført af en anden præst i en anden kirke.

Skriv et svar