Skal du planlægge begravelse og træffe de, nogle gange svære valg, som dette medfører? Vil du have gode idéer til, hvordan en begravelse kan afvikles på en mindeværdig, smuk måde, som fejrer den afdødes liv og skaber en værdig afslutning for de pårørende? Så er du kommet til den rigtige hjemmeside. Her på tilsidst.dk skriver vi om alle de ting, du skal vide, når du forbereder en begravelse. Click rundt på hjemmesiden og find svarene, du har brug for.
I dette opslag, som er en slags introduktion til de vigtige emner, vi beskriver på hjemmesiden, kan du læse om:
- En begravelse skal minde den afdøde.
- En begravelses mange valg og beslutninger.
- Forberedelse af begravelse (om bedemand, præst, hvordan begravelsen skal afvikles).
- Et smukt punktum – tid til at komme videre.
En begravelse skal minde den afdøde
Begravelse – er et stærkt og emotionelt ord, som vækker dybe følelser hos de fleste mennesker. Det er en begivenhed, som symbolsk afslutter et menneskeligt liv og giver de pårørende lov at mindes og sige ærbødigt farvel til den afdøde. En sådan afsked kan være utrolig smuk og rørende, og der er ofte mange følelser på spil efter, at en man har haft kær, forlader livet. Ved begravelsen er det helt naturligt, at de pårørende får forløst disse følelser og der er plads til at sørge ved den sidste afsked.
Ved en typisk begravelse mødes familie og pårørende til den afdøde. En kirkelig begravelse er til for de efterladt til at få sagt tak for alt hvad han/hun har fået lov at opleve eller dele med den afdøde. Begravelsen er altså en yderst følsom begivenhed og der er plads til at blive personlig og mindes den man har mistet. Udover positivt at mindes den døde bliver der sat ord på den sorg, som man har, når man mister en kær og nær person i sit liv. En begravelse må gerne have gode grin, smil og tårer, ligesom det liv man er mødt op for at hjælpe med at fejre og sætte punktum for. Det vigtigste er dog, at det afspejler den afdødes personlighed, så man som fremmødt kan genkende ”hovedpersonen ” i begivenheden. Personens liv og væremåde, bør løbe som en slags rød tråd gennem alt der siges og gøres.
En begravelse med mange valg og beslutninger
Enhver begravelse kræver meget planlægning og energi. Midt i sorgen skal der tages mange valg og det kan være en yderst hård tid at komme igennem, både grundet sorgen og den manglende energi til det praktiske. En begravelse er typisk delt op i tre faser, som kan gøre processen mere overskuelig oveni sorgen over den afdøde. Efter dødsfaldet er det helt naturligt, at pårørende er meget berørte, men forholdsvis hurtigt, skal de til at træffe vigtige beslutninger for den døde. Her kan vi være en hjælp til at overskue processen og give gode råd. Den rigtig gode begravelse skaber en balance mellem den afdødes ønsker og de pårørendes. Det er desværre ikke altid disse, disse ønsker flugter. Når man ligger på sit dødsleje, og gør sig nogle tanker om sin egen begravelse, er det ikke sikkert, man forstår eller tænker på de efterladtes behov for sorgbearbejdelse og afslutning. For at nævne nogle af de klassiske modsætninger, vil en helt normal problemstilling være, at den afdøde har ønsket at blive brændt uden urnenedsættelse, men de efterladte ønsker et gravsted, de kan besøge og mindes det menneske, de har mistet. En anden, desværre helt normal konflikt kan være, at afdøde i beskedenhed har ønsket slet ikke at få en begravelse, men bare blive bisat i total stilhed, men de efterladte føler at have brug for at få sat et mindeværdigt punktum. Det er rigtig vigtigt at ære og respektere den afdødes ønsker, men samtidig må vi også sige, at det jordiske liv tilhører de efterladte – det er dem, der skal videre og finde en vej ud af det hele, som er meningsfuld og giver de bedste betingelser for sorgbearbejdelsen. I denne slags situationer, er det vigtigt at føle godt efter. Bedst er det naturligvis, at nå til enighed før døden indtræffer, men desværre er det ikke altid, tiden og muligheden er til rådighed.
Forberedelse af begravelse
Så snart man lige har fået styr på sorgen og kan overskue den forfærdelige hændelse, som et dødsfald jo er, skal man begynde at tænke over begravelsen. Forberedelsen til begravelsen er det første trin i processen. Det er helt op til en selv og hvor meget energi man har, om man ønsker selv at stå for det hele, men ellers er der utrolig mange, som benytter sig af muligheden for en bedemand. Bedemanden er til for at ordne n række praktiske opgaver i forbindelse med dødsfaldet og begravelsen, det er helt op til en selv om man ønsker en bedemand, men mange bruger det, da de er overvældet af sorgen og der skal ordnes mange ting inden for de nærmeste dage efter dødsfaldet.
Læs mere om valg af gravsten her:
Læs om kiste priser her:
Bedemanden
Først og fremmest er det vigtigt at få anmeldt dødsfaldet, hvilket sker ved at udfylde en blanket kaldet ”dødsanmeldelse” til kirkekontoret eller sognets præst. Anmeldelsen skal ske senest to dage efter dødsfaldet. Yderligere skal det vælges om begravelsen skal være en traditionel begravelse eller en bisættelse, dvs. at den døde brændes og sættes ned i jorden derefter. De pårørende har pligt til at følge afdødes eget ønske, hvis der er givet klart udtryk for en bestemt valg. Sidst men ikke mindst skal der vælges gravsten. Disse mange valg har forskellige processer og kræver en del energi og planlægning forholdsvis hurtigt efter dødsfaldet og en bedemand er til for at hjælpe med disse praktiske ting. Man skal bare kontakte sin bedemand, og så er han der til at styre processen og forberedelsen, samt lægge øre til sorgen over afdøde.
Præsten
Ønsker man en kirkelig begravelse skal man inden begivenheden have et par samtaler med præsten. Under disse samtaler fortæller man om afdøde og vælger salmer til kirkegangen.
Under begravelsen
Anden fase er forløsningen, det er nu man mindes, siger tak og farvel til afdøde. Forberedelserne skal forløses på dagen man har planlagt de sidste par dage. Under begravelsen er ofte en meget følsom, sorgfuld, men også smuk stemning. Præsten siger først et par ord om afdøde, som man har planlagt i samarbejde med ham under forberedelsen, det er op til de efterladt at afgøre hvor personlig og følsom, prædiken om afdøde skal være. Derefter synger man de valgte salmer og sidst sker jordpåkastelsen. Er det en traditionel begravelse sker jordpåkastelsen, når kisten sænkes i jorden, mens den ved en bisættelse sker i kirken, inden kisten køres på krematoriet. Jordpåkastelsen sker til disse ord ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå” og minder os om, at Gud er med os i livet, i døden og i livet efter døden. Desuden symboliserer de tre håndfulde Liv – Død – Liv.
Læs om valg sange til begravelser her:
Læs om valg af salmer til begravelse her:
Få idéer til, hvordan du skriver en tale til begravelse her:
Efter begravelsen
Efter en smuk og rørende begravelse har de pårørende ofte brug for at mødes og bearbejde deres sorg og minder i fællesskab. Dette kan ske gennem et lille tragtement efter kirkegangen for de fremmødte i kirken. Det er dog op til de pårørende om de ønsker at afholde en sådan sammenkost til minde for den afdøde. Yderligere kan sorgen og mindet være meget stærk efter begravelsen og har oplevelsen med dødsfaldet, begravelsen og tankerne derefter været for svære at håndtere er det altid muligt for de efterladt, at opsøge præsten og bede om samtaler omkring afdøde eller oplevelsen. Dette er helt forståeligt og i orden. Sorgen hører til det at miste og er derfor også uundgåelig.
Læs om gravstedet her:
Et smukt punktum
Efter begravelsen og tiden derefter har man gennemgået alle de tre faser og ens tanker skulle gerne begynde at samle sig igen. Det er klart, at et dødsfald ofte vil fylde meget i den første periode derefter, men her skulle begravelsen gerne være med til, at man kan se tilbage på et liv der blev afsluttet med et rigtig fint og mindefyldt punktum, hvorfra man kan komme videre. Ved gravstenen der nu står på kirkegården, kan man samle sine tanker om afdøde og besøge den så ofte man vil, således kan man stadig dele sine tanker og oplevelser med den afdøde og føle sig nær.